
Dealul a fost prelungit în 2023, pentru perioada 2026-2030. Când s-a semnat, Zak Brown (CEO la McLaren Racing) a cerut și a obținut ca McLaren să aibă ”un loc la masă” când se discută despre motorul de F1.
Motoriștii nu mai pot livra motoare vechi
În Formula 1, începând din 2016, echipele cliente trebuie să primească aceeași specificație a motorului ca echipa de uzină a producătorului, conform regulamentelor FIA. Acest lucru înseamnă că hardware-ul (componentele fizice ale motorului), software-ul și parametrii de funcționare trebuie să fie identici. Constructorii de motoare nu mai pot livra echipelor-client specificații mai vechi ale propulsoarelor. În 2018, FIA a dat o directivă tehnică, impunând motoriștilor să se asigure că echipamentele lor „pot fi utilizate în mod identic” de toate echipele care le folosesc. Erau vizate modurile ascunse ale motorului (așa numitele ”Q3 modes”) sau unele setări de performanță indisponibile echipei-client. Scopul urmărit a fost crearea unor condiții echitabile, împiedicând echipele de uzină să beneficieze de un avantaj semnificativ în fața echipelor-client.
Ce înseamnă ”locul la masă”
Ce înseamnă că McLaren a primit ”un loc la masă” când se discută despre motorul Mercedes? Că deși germanii nu au construit o unitate propulsoare special pentru McLaren, cei de la team-ul papaya participă totuși la luarea unor decizii și știu din timp unele informații prețioase. „Avem mai multă influență și știm mai multe încă din faza incipientă a dezvoltării motorului. Nu ni se înmânează un produs final fără să avem un cuvânt de spus în ceea ce privește aspectul acestuia și fără să fim conștienți din timp de direcția în care se îndreaptă. Așadar, nu începem operațiile de proiectare care au legătură cu unitatea de putere cu mult mai târziu decât echipa de uzină”, a explicat Brown.
Există totuși o diferență. Pe scurt, diferența dintre o echipă de uzină și una client e următoare. Echipa de uzină construiește o unitate propulsoare care să se potrivească șasiului ei. Din start, lucrează la un ansamblu mașină-propulsor. În același timp, echipa-client construiește un șasiu în jurul motorului pe care-l primește. Are mai puține resurse – timp, bani, poate și unele informații – la dispoziție.
Anul trecut, McLaren a luat însă titlul la constructori, cu un motor Mercedes. Echipa de uzină a ocupat locul al patrulea. ”Locul la masă” a contat.
La anul, va fi mai greu pentru McLaren
La anul, regulamentul se va schimba însă drastic. Va fi mult mai greu ca o echipă-client să se impună. Noile reguli sunt extrem de complexe, motorul depinde prea mult de designul șasiului și de reîncărcarea bateriei. Echipa-client va primi schema motorului mai târziu și vor fi mai multe chestiuni de deslușit într-un timp scurt.
Poate de aceea Max Verstappen e foarte tentat să vină la Mercedes. Și Red Bull va deveni producător de motoare. Propulsorul siglat Red Bull Powertrains, realizat în colaborare cu Ford, va fi însă la început și e greu de crezut că va da randament maxim. Constructorul care va avea integrarea cea mai bună șasiu – unitate propulsoare – baterie are șansele cele mai mari să domine întrecerea.