
Aderența laterală e importantă atunci când schimbările de direcție în regim de viteză sunt însemnate. E un capitol la care W16 suferă.
Virajele rapide, zonele în care monopostul W16 nu se ”simte” bine, căci apar eforturi laterale, nu sunt multe pe Circuitul Gilles Villeneuve. Este ceea ce se cheamă ”un circuit de tip stop and go”, cu frânări și accelerări puternice în linie dreaptă.
Al doilea motiv: suspensia spate
De ce a dominat Mercedes în Canada? O a doua explicație vine din faptul că Mercedes a folosit pe puntea din spate un sistem de suspensie pe care îl introdusese inițial la Imola. Pentru că rezultatele nu fuseseră atunci concludente, se renunțase la el în cursele din Monaco și Spania. Între timp, s-au strâns mai multe date despre acest sistem și a fost din nou montat. După cum spunea Toto Wolff, motivul schimbării suspensiei a fost cauzat exact de dorința de a rezolva problema numărul 1 a team-ului, supraîncălzirea anvelopelor din spate.
Noul sistem are un punct de prindere interior mai jos pentru brațul superior al suspensiei. Modificarea pare să fi coborât punctul de prindere cu aproximativ 25-30 milimetri.
Despre celelalte motive, alegerea foarte bună a cauciucului mediu pentru calificări și adaptarea rapidă la încercarea de undercut a lui Max Verstappen, am mai scris.
Este o evoluție de durată?
După cum spunea chiar Toto Wollf, „Austria va fi o cu totul altă poveste. Este un traseu diferit, sunt provocări diferite, așa că toate privirile și mințile noastre sunt concentrate acum asupra cursei de la Spielberg.”
Nu sunt multe trasee de tip ”stop and go” în calendar. Urmează însă curse unde temperatura poate fi mai scăzută, cum ar fi Austria și Marea Britanie, poate chiar și Belgia. În aceste Mari Premii, anul trecut, mașinile Mercedes s-au comportat foarte bine.