Puține evenimente ar putea influența desfășurarea unui astfel de Mare Premiu. Ploaia nu prea avea cum. Puteau introduce necunoscute în sistem depășirile la start, strategiile alternative și apariția pe traseu a mașinii de siguranță. Ambele evenimente au avut loc și fiecare a influențat, cumva, destinul acestei curse.

<!–

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

–>

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Max a pierdut în primul viraj

Dacă Verstappen și-ar fi păstrat, la capătul primului tur, prima poziție pe grila de start, avea mari șanse, așa cum s-a întâmplat la Suzuka, să câștige. Este foarte important, pe astfel de trasee, să nu rulezi în siajul unei alte mașini. Turbulențele lăsate de aceasta, așa-numitul ”dirty air”, fac ca echilibrul mașinii din spate să aibă de suferit, iar pneurile să se uzeze mai repede.

Numai că olandezul nu a avut cel mai fericit start. Piastri s-a strecurat în paralel și a obținut chiar și prim-planul la capătul liniei drepte. Max s-a simțit amenințat și dinspre dreapta, de unde venea Russell, plecat de pe poziția a treia, și a încercat să-i bareze calea și englezului. A recuperat poziția întâi cu prețul unei scurtcircuitări, dar nu a cedat-o ulterior poziția.

Poate că a existat un calcul la Red Bull: decât să cedăm poziția și să ruleze Max în ”dirty-air”, mai bine să încerce el să facă tururi cât mai rapide până se dă sentința.

Apariția mașinii de siguranță

Oricum nu prea a fost mult timp pentru calcule, pentru că, tot în primul tur, dar în virajul al cincilea, acroșajul dintre Tsunoda și Gasly a dus la apariția mașinii de siguranță pe traseu. Statistic, în toate cursele de F1 disputate pe acest traseu, mașina de siguranță – reală sau virtuală – a fost mereu prezentă. Aceasta a părăsit pista la capătul turului al treilea. Dacă nu ar fi fost deloc pe traseu, poate că Max ar fi reușit să pună mai multe secunde între el și Piastri. Pe de altă parte, dacă mașina de siguranță apărea pe traseu în tururile dintre numărul 22 și 30, podiumul putea arăta altfel.